ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η άνοδος στο ranking και η επόμενη σεζόν εκτόξευσης

Ο δεύτερος στόχος με ματιά στην επόμενη 5ετία

Published

on

Η πρόκριση επί της Μίντιλαντ, έφερε χαμόγελα, χρήματα, ηθική ανύψωση και βαθμούς στο ranking της UEFA για τον ΠΑΟΚ. Όσο και αν φαίνεται λίγο η βαθμολογία της UEFA ανά 5ετία, μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία για τον ΠΑΟΚ εάν κοιτάει προς το Champions League και τα προκριματικά της εν λόγω διοργάνωσης, αλλά για τις υπόλοιπες διοργανώσεις σημαίνει πολλά. 

Πλέον ο ΠΑΟΚ έχει ξεπεράσει τους 22.000 βαθμούς, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα τρομερό, μιας και τη σεζόν που ξεκίνησε είχε πάλι 20.000 βαθμούς. Ο λόγος ήταν υπήρχε μέσα στην 5ετία η σεζόν 2016-17, όταν ο ΠΑΟΚ είχε περάσει από τον όμιλο του Europa League και είχε παίξει με την Σάλκε τον Φλεβάρη του 2017. Εκείνη η σεζόν είχε δώσει στον ΠΑΟΚ 8.000 βαθμούς και ουσιαστικά ήταν εκείνη που τον κρατούσε στις κληρώσεις των προκριματικών σαν ισχυρό τα επόμενα χρόνια. Εξαιτίας εκείνων των βαθμών ο ΠΑΟΚ είχε αντιπάλους όπως η Έστερσουντς, η Σλόβαν Μπρατισλάβας και φέτος η Μποχίμιανς και η Ριέκα. Βέβαια από τις δύο πρώτες αποκλείστηκε, αλλά σε αυτό ευθύνεται φυσικά το σύνολο του οργανισμού και όχι η βαθμολογία της UEFA. 

Φέτος η σεζόν είναι σχεδόν ονειρική και μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο εάν προκριθεί επί της Γάνδης την επόμενη Πέμπτη στο Βέλγιο. Είναι η αλήθεια ότι οι 11.000+ βαθμοί που έχει συγκεντρώσει φέτος αποτελούν ρεκόρ για την ίδια την ομάδα και μία από τις καλύτερες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να εκτοξεύσει τον ΠΑΟΚ σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να μπει και σαν ισχυρός σε μία κλήρωση προκριματικών για το Champions League στο μέλλον. Αυτό που θα τον κάνει και πάλι ισχυρό όπως πολλά χρόνια πριν (τη σεζόν 2003-04 και όταν κληρώθηκε με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, ήταν από τις καλύτερες βαθμολογικά ομάδες στα προκριματικά του Champions League), είναι η επόμενη σεζόν. 

Μετά την χρονιά που ήταν οι αγώνες με την Σάλκε το 2017, ο ΠΑΟΚ πέρασε με το ζόρι την Ολιμπίκ Ντονέτσκι και αποκλείστηκε από την Έστερσουντς. Έτσι δεν μπήκε σε κανέναν ευρωπαϊκό όμιλο, πήρε βαθμούς δύο νικών και μίας ισοπαλίας που πήγαν στους βαθμούς της χώρας και μοιράστηκαν ισόποσα στις ομάδες που συμμετείχαν στην Ευρώπη από το ελληνικό πρωτάθλημα. Αποτέλεσμα; 1.500 βαθμοί στο UEFA Ranking, μία βαθμολογία που φέτος ξεπέρασε μόνο με τις 2 νίκες επί της Λίνκολν και την ισοπαλία με την Σλόβαν στην Τούμπα. 

Έτσι όταν με το καλό ξεκινήσει η νέα σεζόν, ο ΠΑΟΚ με μία απλή πρόκριση στον όμιλο θα μπορεί να κοιτά με καλύτερο μάτι τις επόμενες κληρώσεις για πολλά χρόνια, μιας και αν η Ελλάδα παραμείνει στην 15η θέση, από την μεθεπόμενη χρονιά, εκτός από τον πρωταθλητή θα μπορεί να παίξει στα προκριματικά του Champions League και η δεύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, κάτι που πέρσι και φέτος δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να κάνει ο Δικέφαλος.

Comments

Trending