Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πόντιος πιλάτος ενός ταλαιπωρημένου τελικού

Λονδίνο, Βόλος και Λευκωσία…

Ηλίας Καπράλος

Πόντιος πιλάτος ενός ταλαιπωρημένου τελικού

Ο Ηλίας Καπράλος θυμάται την προκήρυξη στην αρχή του κυπέλλου, ένα εθνικό γήπεδο που δεν μπορεί να φιλοξενήσει έναν τελικό, τις προθέσεις των ομάδων και τον κόσμο του ΠΑΟΚ που και πάλι θα βρεθεί με το χέρι στην τσέπη για το παιχνίδι της χρονιάς στην χώρα. 

Σήμερα και ενώ όλα μύριζαν ότι κάτι “καλό” ετοιμάζεται, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε να γίνει το εθνικό παιχνίδι της χρονιάς στην Κύπρο και όχι στο Βόλο όπως ήταν η πρώτη επιλογή της προκήρυξης. Εξ αρχής δεν μιλάμε για έναν αγώνα πρωταθλήματος που το διοργανώνει η Superleague, αλλά έναν αγώνα κυπέλλου που τον κάνει μία ανεξάρτητη αρχή όπως η ΕΠΟ, πάντα σε συνεννόηση με την Πολιτεία για θέματα ασφάλειας. Άρα τα πυρά για την αλλαγή έδρας και τη διεξαγωγή του τελικού στην Κύπρο δεν φταίει μόνο η ΕΠΟ, αλλά και όλη Πολιτεία, που με πρόφαση τις εκλογές δεν θέλει να γίνει με τίποτα ένας τελικός με κόσμο στην Ελλάδα μία μέρα πριν την Κυριακή 21 Μαΐου. 

Το 2023 και σε μία δυτική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοιάζει αδιανόητο να μην μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι στον Βόλο, επειδή το γήπεδο είναι στη δικαιοδοσία του Δημάρχου Βόλου ή του προέδρου του ΝΠΣ Βόλος που τυγχάνει να είναι το ίδιο πρόσωπο. Η πρόφαση ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα μέσα στην πόλη από τους οπαδούς των δύο ομάδων είναι αναληθής, μιας και οι περισσότεροι, δηλαδή το 90% θα πάει στο Βόλο μόνο για το παιχνίδι, ενώ το γήπεδο είναι έξω από την πόλη και κανένας δεν χρειάζεται να μπει εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Επίσης η κάκιστη οργάνωση του τελικού του 2017 και τα κενά της αστυνομίας στην οργάνωση που κάποιοι τα ζήσαμε δια ζώσης, είναι το πρώτο μάθημα για όλους ώστε να μην γίνουν και πάλι. 

Καταρρίπτοντας την ακύρωση της λύσης του Βόλου, πηγαίνουμε στο θέμα των εκλογών. Η ημερομηνία του τελικού ήταν γνωστή σε όλη την Ελλάδα από το Σεπτέμβριο ή ακόμα και τον Αύγουστο όταν βγήκε το καλεντάρι. Η κυβέρνηση διάλεξε την εν λόγω ημερομηνία καθώς το δυστύχημα στα Τέμπη, άλλαξε τα δεδομένα των εκλογών, οπότε δεν είναι πρόβλημα του ποδοσφαίρου οι εκλογές, αλλά της ίδιας της κυβέρνησης. Αλήθεια εάν στον τελικό ο Ολυμπιακός είχε πολλές πιθανότητες να παρευρεθεί, θα άλλαζε η έδρα του τελικού; Εάν η κυβέρνηση δεν σκεφτόταν το πολιτικό κόστος από τα Τέμπη, τότε οι εκλογές θα ήταν κανονικά τον Απρίλιο και έτσι ο τελικός θα μπορούσε να γίνει εντός των συνόρων και όχι σε άλλη ποδοσφαιρική ομοσπονδία. 

Τέλος πηγαίνουμε πάλι στο θέμα που θέσαμε και πριν από 11 μήνες πάλι σε αυτή τη γωνιά μέσα από αυτό το κείμενο. Ο μέσος οπαδός του ΠΑΟΚ από το 2014, μέχρι και το 2023, έχει πάει σε 6 τελικούς. Τους 5 που έπαιξε με ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και αυτόν που έρχεται, μάλλον στην Κύπρο στις 20 Μαΐου. Οι 3 τελικοί έγιναν με κόσμο στο ΟΑΚΑ, ο ένας με κόσμο στον Βόλο και άλλοι 2 στο ΟΑΚΑ χωρίς κόσμο. Με άλλα λόγια 3 φορές οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, πλήρωσαν είτε 100-150 ευρώ για να μεταβούν στον τελικό με λεωφορείο και κάποια εκδρομή, είτε 200-300 για να μεταβούν με άλλο μέσο στην πρωτεύουσα, να πληρώσουν κάποια διαμονή και φυσικά να πληρώσουν φαγητό και νερό. Στο πρώτο κομμάτι η ταλαιπωρία να ξεκινήσει κάποιος από το προηγούμενο βράδυ με το λεωφορείο είναι τεράστια. Στο δεύτερο πάλι μιλάμε για 2 μέρες χαμένες από την προσωπική του ζωή για έναν αγώνα 90 και πλέον λεπτών και φυσικά ένα μεγάλο κονδύλι για την κάθε οικογένεια. Μάλιστα φέτος για να κατέβει ένας οπαδός στην Αθήνα, ξεχάσαμε να πούμε ότι ελάχιστοι να επέλαγαν το τρένο, μιας και κανένας δεν ξέρει πως λειτουργούν και ποιες είναι οι συνθήκες ασφάλειας των επιβατών μετά από αυτά που είδαμε πρόσφατα. Τώρα στην Κύπρο θα πρέπει να και πάλι να βρει ένα κονδύλι από 300 έως 500 ευρώ για να είναι 2 μέρες στην Κύπρο, σε πόλη που δεν έχει αεροδρόμιο! Από την άλλη οι οπαδοί της ΑΕΚ ή του Ολυμπιακού εάν περάσουν στον τελικό θα είναι η πρώτη και ίσως η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να βγουν από το λεκανοπέδιο για έναν τελικό. 

Πέραν των παραπάνω επιχειρημάτων, πηγαίνουμε και στο θέμα της ασφάλειας. Η ελληνική πολιτεία και η ελληνική αστυνομία που έχουν αποτύχει παταγωδώς για την ασφάλεια των γηπέδων και των οπαδών, αφήνει την ευθύνη στην Κύπρο που οι αστυνομικοί στο νησί μπορεί να είναι και λιγότεροι από τους οπαδούς που θα είναι στο γήπεδο εκείνο το βράδυ. Σε ποιοι αεροδρόμιο θα πάνε οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, σε ποιο οι οπαδοί της ΑΕΚ ή του Ολυμπιακού; Πώς μπορούν οι αρχές να ελέγξουν μία κατάσταση στην Πάφο, στην Λάρνακα ή στην Λευκωσία και δεν μπορούν στον Βόλο; Πραγματικά δεν μπορεί να δοθεί καμία σοβαρή απάντηση, παρά μόνο η μεταφορά ευθυνών σε μία άλλη κυβέρνηση και σε μία άλλη ομοσπονδία σαν τον Πόντιο Πιλάτο που δεν θέλησε να πάρει εκείνος την απόφαση…

Αυτή η κατάληξη πάντως ίσως έχει και τα θετικά της. Πρωτίστως είναι η ώρα να μετρηθούν πολλοί και κυρίως να δούμε ποια μεριά θα γεμίσει το δικό της μισό και ποια θα αφήσει και πάλι κενές θέσεις στις κερκίδες όπως το 2017. Επίσης αυτή η εξέλιξη εάν περάσει και στα εσωτερικά της ομάδας, τότε όλοι σίγουρα θα πεισμώσουν για τον τίτλο, όπως έγινε και στον κεκλεισμένων τελικό του 2019 (και τότε προεκλογική περίοδος ήταν), αλλά και στον τελικό του 2021. 

ΥΓ Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ συμφώνησαν σε αυτή τη λύση, πρωτίστως γιατί θα ήταν χαζό να γίνει ένας τελικός με 15.000 παιδιά στο Βόλο, ενώ επίσης χαζό θα ήταν να γίνει ο τελικός στις 27 Μαΐου και οι παίκτες, αλλά και οι ομάδες να είχαν δύο εβδομάδες για ένα παιχνίδι, επειδή κάποιοι ανεύθυνοι και κάποιοι επικοινωνιολόγοι δεν ήθελαν οι εκλογές να γίνουν στις ημερομηνίες που είχαν προγραμματιστεί τους προηγούμενους μήνες. 

ΥΓ Ο Μπάνε είναι και θα είναι για πάντα το απόλυτο τοτέμ του συλλόγου. Και αυτό γιατί δεν έμεινε κάνει τον όμορφο και να παίρνει πλακέτες κάθε τρεις και λίγο. Προσέφερε τα πάντα στην ομάδα από κάθε πόστο και δεν φοβήθηκε ποτέ να έρθει σε ρήξη και να πάρει δύσκολες αποφάσεις όπως όλοι οι ηγέτες. Μάλιστα η εκδήλωση δεν άργησε 23 χρόνια όπως λένε κάποιοι, αλλά 4, μιας και μέχρι το 2019 ο Μπάνε δεν είχε φύγει από τον ΠΑΟΚ και φυσικά η νυν διοίκηση πατάει πάνω στα στάνταρ που έφερε ο ίδιος στην ΚΑΕ και όχι σε κενά λόγια όπως θα έκαναν πολλοί άλλοι θέλοντας να τους βλέπουμε με καλό μάτι.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τάισον σε κόσμο του ΠΑΟΚ: «Εσείς κάνετε την ομάδα τόσο σπουδαία!»

Το ξεχωριστό μήνυμα του Βραζιλιάνου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Τάισον ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που «λύγισε» μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό του Δικεφάλου από την Κλαμπ Μπριζ.

Ο Βραζιλιάνος έστειλε ένα ξεχωριστό μήνυμα προς τον κόσμο της ομάδας με αφορμή το φινάλε του ευρωπαϊκού ταξιδιού.

Συγκεκριμένα αναφέρει σε ανάρτησή του:

«Ευχαριστώ τον Θεό για την ευκαιρία να ζήσω ξανά την εμπειρία αυτή! Είναι κάτι που μας πληγώνει, αλλά η ζωή συνεχίζεται.

Ευχαριστώ όλο τον κόσμο του ΠΑΟΚ για αυτό το όμορφο ταξίδι που κάναμε στην Conference League. Συνεχίζουμε μαζί!

Εσείς είστε αυτοί που κάνετε την ομάδα τόσο σπουδαία και αξιοσέβαστη.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άμεση ανασύνταξη

Έπιασε δουλειά ο ΠΑΟΚ για το ματς με τον Ολυμπιακό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η αυλαία του ευρωπαϊκού ταξιδιού του ΠΑΟΚ έπεσε το βράδυ της Πέμπτης στην Τούμπα μετά τη δεύτερη ήττα με την Κλαμπ Μπριζ.

Μπορεί η πορεία του Δικεφάλου να συνοδεύτηκε από μεγάλες συγκινήσεις, αλλά δεν είναι ώρα για ανασκόπηση, όπως τονίζουν στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ.

Άλλωστε, στο προσκήνιο για τους «ασπρόμαυρους» έρχεται ξανά το πρωτάθλημα και ο στόχος της επιστροφής στην κορυφή.

Μια μέρα μετά την σκληρή αναμέτρηση κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ στο γήπεδο της Τούμπας, το αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου βρέθηκε στη Νέα Μεσημβρία και ξεκίνησε την προετοιμασία του για τον αγώνα στο Φάληρο κόντρα στον Ολυμπιακό την Κυριακή στις 20:30.

Οι παίκτες που ήταν στο αρχικό σχήμα κόντρα στους Βέλγους ακολούθησαν πρόγραμμα αποθεραπείας κι αποκατάστασης, στο γυμναστήριο και την πισίνα.

Οι υπόλοιποι βγήκαν στο γήπεδο για ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης, με παιχνίδια κι ασκήσεις, πάνω στην ανάπτυξη και την κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Ίβαν Νάσμπεργκ ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα στο γήπεδο, ενώ ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ έκανε θεραπεία και τρέξιμο.

Το Σάββατο (20.04) ο ΠΑΟΚ θα προπονηθεί στις 11:00 στη Νέα Μεσημβρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η επικρατέστερη ημερομηνία για το ΠΑΟΚ – ΟΣΦΠ

Αλλάζει ο προγραμματισμός σε πρωτάθλημα και κύπελλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αλλαγές στο πρόγραμμα των playoffs της Stoiximan Super League φέρνει η πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Europa Conference League.

Η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ απέναντι στους «ερυθρόλευκους» που είχε ήδη αναβληθεί για την Πρωτομαγιά, θα μετατεθεί ξανά χρονικά, αφού οι Πειραιώτες στις 2/5 δίνουν τον πρώτο τους αγώνα απέναντι στην Άστον Βίλα.

Με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν, όλα δείχνουν ότι το πρωτάθλημα θα πάει... πίσω.

Έτσι, το παιχνίδι μεταξύ ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού αναμένεται να γίνει την Κυριακή στις 12/5,

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο τελευταίες αγωνιστικές των playoffs μετατίθενται για τις 15 και 19 Μαΐου, ενώ υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΚ μέχρι τις 21/5 πρέπει να παραδώσει το γήπεδό της για τις ετοιμασίες ενόψει του τελικού του Conference League.

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν και τον τελικό κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη, που φαίνεται και αυτός να πηγαίνει για μία εβδομάδα αργότερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ