Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Σημασία έχει το παιχνίδι, όχι τα ονόματα (vol.2)

O Νίκος Μοσχοβίτης γράφει για την εβδομάδα υπέρβασης του ΠΑΟΚ και τη νέα νίκη στο Λαύριο

Νίκος Μοσχοβίτης

Σημασία έχει το παιχνίδι, όχι τα ονόματα (vol.2)

Αν κάποιος έλεγε στα τέλη της προετοιμασίας, ότι 23 Οκτωβρίου, ο ΠΑΟΚ θα είναι στο 2-1 στη Basket League, έχοντας εκτός έδρας τα δύο παιχνίδια του και το εντός θα ήταν το ντέρμπι με τον Άρη, καθώς και ότι θα είναι στο 1-1 στο Basketball Champions League, στο συγκεκριμένο όμιλο, ο πιο chic χαρακτηρισμός γι’αυτόν, θα ήταν… αισιόδοξος.

Οι ομάδες και οι προπονητές τους, συνήθως δε λειτουργούν έτσι και παρότι ακούγεται κλισέ το «κοιτάμε κάθε φορά το επόμενο ματς» είναι η πραγματικότητα για τους περισσότερους. Προφανώς και ο Άρης Λυκογιάννης, δε θα είχε κάποιο λόγο να σημειώσει τη σημερινή ημερομηνία για να κάνει την οποιαδήποτε αποτίμηση, αλλά μετά από πέντε επίσημα παιχνίδια, υπάρχει ένα πρώτο, καλό δείγμα.

Και πέρα από τα αποτελέσματα, αυτό που φαίνεται στο γήπεδο, είναι ότι ο ΠΑΟΚ, έχει συνέπεια λόγων και έργων, μετά την περσινή αποτυχία. Ομάδα με κίνητρο, ένταση και στις δύο πλευρές του παρκέ, όσο το δυνατόν πιο γρήγορο μπάσκετ, ήταν τα στοιχεία που υποσχέθηκαν οι άνθρωποι του και στους πρώτους αγώνες της σεζόν, ο ΠΑΟΚ είναι ακριβώς μία τέτοια ομάδα.

Δε μπορούμε να ξέρουμε, σε τι κατάσταση θα βρίσκεται το Δεκέμβριο, ούτε το Μάρτιο, ούτε τι θα έχει πετύχει στο τέλος της χρονιάς. Ξέρουμε όμως, ότι σε αυτό το σημείο, αυτό το σύνολο που έχει στα χέρια του ο Λυκογιάννης, έχει μάτι που γυαλίζει, στοιχείο που τουλάχιστον προς το παρόν, καλύπτει τα όποια ποιοτικά κενά υπάρχουν.

Από εδώ σημειώναμε ότι το «bring your game not your name» που λένε οι Αμερικανοί, είναι ακριβώς αυτό που θέλει ο φετινός ΠΑΟΚ. Γιατί πέρσι που επένδυσε κυρίως στα ονόματα, έπεσε στα βράχια και γι’αυτό φυσικά, δεν είχε ευθύνη μόνο το περσινό ρόστερ, αλλά όλοι όσοι ενεπλάκησαν στη δημιουργία του.

Δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ότι η φετινή ομάδα, σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της, έχει απενεργοποιήσει τα περισσότερα «όπλα» των αντιπάλων της. Η άμυνα είναι αυτή που «θρέφει» αυτήν τη version του ΠΑΟΚ και υπάρχει συνέπεια λόγων-έργων και σε αυτό το κομμάτι, καθώς σε αυτό εστίαζαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους, τόσο ένας έμπειρος παίκτης όπως ο Χρήστος Σαλούστρος όσο και κόουτς Λυκογιάννης, πριν το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, κόντρα στη Ντιζόν.

Και όταν έρχεται η αυτοπεποίθηση, που ήρθε από τις δύο νίκες στο Παλατάκι που προηγήθηκαν, στην αποφασιστική στιγμή, θα μπουν και τα μεγάλα σουτ, όπως έγινε χθες από τον Ράιλι στο τέλος, που μέχρι τότε, είχε 0/6 τρίποντα. Τα 2/2 στο τέλος, «σβήνουν» ό,τι έγινε πριν και φυσικά για να φτάσει η ομάδα στο σημείο αυτό, έκαναν πολλή δουλειά παίκτες όπως ο Σαλούστρος, ο Φράνκε και ο Ρένφρο.

Μέχρι στιγμής, ο ΠΑΟΚ έχει σεβαστεί τους κανόνες του σύγχρονου μπάσκετ και το άθλημα, του… επιστρέφει το σεβασμό αυτό. Ακόμα κι αν έχει κάποια κενά στο ρόστερ του, σε περιφέρεια και ρακέτα, που φαίνονται και θα φανούν περισσότερο, όταν έρθουν τα άσχημα αποτελέσματα και τα δύσκολα διαστήματα, γιατί θα έχει και τέτοια η σεζόν.

Υ.Γ.: «Έγραψε» το πρώτο του double-double στην Ευρώπη, ο Νέιτ Ρένφρο που για πολλούς είναι αποκάλυψη. Καθόλου αποκάλυψη δεν είναι. Στοιχεία είχε δείξει και πέρσι, για όποιον ήθελε να τα δει. Ευτυχώς αυτοί που έπρεπε, τα είδαν. Και ο Αμερικανός ίσως να κάνει ακόμα περισσότερα από τα αναμενόμενα στην αρχή της σεζόν.

Υ.Γ. 2: Είναι σπουδαία η δουλειά των Ελλήνων παικτών φέτος σε πολλούς τομείς. Χθες βγήκε μπροστά ο Σαλούστρος, ο Μαργαρίτης βοήθησε πολύ, ακόμα και ο Σλαφτσάκης όσο έπαιξε.

Υ.Γ. 3: Ο Ράιλι αυτός είναι. Αν βρει ρυθμό από το σουτ, μπορεί να βάζει όλο το βράδυ, αν είναι άστοχος, δύσκολα θα βρει άλλο τρόπο να εκτελέσει. Είναι σημαντικό όμως, ότι βελτιώνεται δημιουργικά (επτά ασίστ χθες), ενώ παιχνίδι με παιχνίδι, βοηθάει περισσότερο και στην άμυνα.

Υ.Γ. 4: Προξένησαν διάφορα ερωτηματικά οι αποφάσεις του τρίτου διαιτητή της χθεσινής αναμέτρησης, Μαλαμά…

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Γράφει ιστορία με ΑΕΚ ο Μαργαρίτης

Μία συμμετοχή για να γίνει ρέκορντμαν στην ιστορία του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης έχει γράψει τη δική του ιστορία όλα αυτά τα χρόνια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά όλα δείχνουν ότι την προσεχή Κυριακή, στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ στο κλειστό των Άνω Λιοσίων.

Στο πρόσφατο παιχνίδι με την Καρδίτσα, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, έφτασε τις 292 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα, «πιάνοντας» στην κορυφή τον Γιάννη Πολίτη, ο οποίος κρατούσε αυτήν την κορυφή από το 1985.

Εφόσον ο Μαργαρίτης καταγράψει συμμετοχή στο επερχόμενο παιχνίδι με την ΑΕΚ, θα γίνει ρέκορντμαν στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μία ακόμα ξεχωριστή πρωτιά για ένα αθλητή που έχει συνδυάσει το όνομα του με το «Δικέφαλο του Βορρά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Το… σοκ του Πόρτερ Τζούνιορ

«Σκωτσέζικο ντους» για τον Αμερικανό του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ έχει συναντήσει έναν ολόκληρο… καινούργιο κόσμο από τότε που ήρθε στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ και τώρα, θα βιώσει ξανά κάτι πρωτόγνωρο γι’αυτόν.

Αφού βρέθηκε χθες στην Τούμπα και παρακολούθησε μαζί με τον Έλβαρ Φρίντρικσον από κοντά την ποδοσφαιρική αναμέτρηση με την Κλαμπ Μπριζ, ζώντας από μέσα την ατμόσφαιρα του γηπέδου, την Κυριακή θα ζήσει ξανά κάτι μοναδικό.

Ποιο θα είναι αυτό; Ένα παιχνίδι με άδειες κερκίδες, αφού η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στην έδρα της ΑΕΚ για την 4η αγωνιστική των πλέι άουτ θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της τιμωρίας που έχει επιβληθεί από τη Δ.Ε.Α.Β. στην Ένωση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αμερικανός, έζησε έντονα τη χθεσινή ποδοσφαιρική αναμέτρηση, μεγαλώνοντας κι άλλο το… δεσμό που έχει αποκτήσει με τον ΠΑΟΚ, από τότε που ήρθε στη Θεσσαλονίκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Μεταγραφές-εκπλήξεις για δύο πρώην του ΠΑΟΚ

Σε Ζαλγκίρις και Νεπτούνας!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ημέρα ανακοινώσεων ήταν η Πέμπτη, με δύο μεταγραφές που αποτέλεσαν έκπληξη, για δύο πρώην παίκτες του ΠΑΟΚ.

Ο Ντιμίτρι Ρίβερς, ο οποίος φόρεσε τα ασπρόμαυρα στα μέσα της σεζόν 2021-2022, έκανε πολύ καλή χρονιά στην Ιταλία με τη Σκαφάτι φέτος, (10.3π., 4.1 ριμπ.) και ήρθε η μεγάλη μετακίνηση στο τέλος της, με τη Ζαλγκίρις να ανακοινώνει την απόκτηση του και να μπαίνει στην τελική ευθεία για τη μάχη της κατάκτησης του πρωταθλήματος της Λιθουανίας.

Στην ίδια χώρα θα συνεχίσει την καριέρα του και ο Γιώργος Καμπερίδης! Ο 24χρονος γκαρντ, μετά από μία τριετία στον ΠΑΟΚ, αφέθηκε ελεύθερος… ελαφρά τη καρδία από την προηγούμενη τεχνική ηγεσία και βρήκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του στην Καρδίτσα, στην οποία φέτος, είχε 5.8 πόντους και 39.8% στο τρίποντο σε 15.4 λεπτά συμμετοχής.

Ο Καμπερίδης θα συνεχίσει την καριέρα του ως το τέλος της σεζόν, στη Νεπτούνας, την οποία ανέλαβε πριν μερικές εβδομάδες ο Γιώργος Βόβορας, με τη λιθουανική ομάδα να ανακοινώνει και επίσημα την απόκτησή του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ