ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Οι παίκτες του ΠΑΟΚ είναι από τους καλύτερους»

O Νίκος Καρύδας φιλοξενήθηκε στον «αέρα» του ραδιοφωνικού PAOK24, με αφορμή τη συμμετοχή οκτώ ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα του χθεσινού φιλικού της εθνικής ομάδας Κ19 με την αντίστοιχη της Κύπρου.

Published

on

Αρχικά είπε για τα δύο φιλικά με την Κύπρο:
«Γυρίσαμε από παιχνίδια προετοιμασίας γιατί ακολουθεί ο Elite Round. Παίξαμε με την εθνική Κύπρου, είχαμε μια ήττα και μια ισοπαλία. Μαθαίνουμε από τα παιχνίδια και θέλουμε να παρουσιαστούμε καλύτεροι όταν πρέπει».

Για τη δυσκολία του ομίλου του Elite Round:
«Είναι η Αγγλία, η Τσεχία και η Δανία. Ο Έλληνας νομίζω ότι είναι για τα δύσκολα. Έχουμε φοβερή εμπιστοσύνη σε αυτήν τη φουρνιά, γιατί είναι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές. Θα πρέπει να τα προσέξουμε ιδιαίτερα αυτά τα παιδιά».

Για τη συμμετοχή 8 παικτών του ΠΑΟΚ στη χθεσινή ενδεκάδα της εθνικής ομάδας:
«Το ζήτημα είναι να μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ομάδα στο πρωτάθλημα της Κ19 με μεγάλη διαφορά. Έχει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και λογικά ένα μεγάλο κομμάτι απαρτίζεται από αυτούς τους παίκτες. Στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι από τους καλύτερους που υπάρχουν και ο προπονητής θέλει να έχει πάντα τις καλύτερες επιλογές».

Για τη γκρίνια που μπορεί να υπάρχει για κάποιους όταν παίζουν τόσοι παίκτες από μία ομάδα:
«Θα έλεγα ότι ίσως είναι το τελευταίο που κοιτάζουμε. Είναι σημαντικό να πετυχαίνει τους στόχους η ομάδα. Φυσικά και υπάρχουν καλοί και αναπτυσσόμενοι ποδοσφαιριστές που διακρίνονται. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές από τον Ατρόμητο, από την Τρίπολη… Ο Γιάννης Γκούμας είναι δικαιότατος και κάνει τις επιλογές του όπως πρέπει να τις κάνει».

Για την πιθανότητα πρωταθλήματος Κ23 και τη σημασία του:
«Έχω ακούσει ότι έχει γίνει μια συζήτηση. Νομίζω ότι θα βοηθήσει. Υπάρχει ένα κενό από την ηλικία των 18 μέχρι το 21-22. Εκεί, ο ποδοσφαιριστής είναι στο φόρτε της απόδοσης του και βλέπω ένα δισταγμό στο να δούμε αυτούς τους παίκτες στις πρώτες ομάδες. Δε θα ξεχάσω τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στον Ολυμπιακό. Ήρθε σε ηλικία 15 ετών και μπορούσε να παίξει νωρίτερα σε αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι αρκεί να υπάρχει εμπιστοσύνη και να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε. Σε ένα σύνολο έμπειρων παικτών αν μπουν 1-2 νεαρά παιδιά δε θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Θα έχουν φρεσκάδα κα ικανότητες, την εμπειρία θα τη δείχνουν οι υπόλοιποι. Αυτό είναι το σκεπτικό. Νομίζω χρειάζεται αποφασιστικότητα για να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε προοπτική στο ποδόσφαιρο».

Για τη σύνδεση των τμημάτων υποδομής με τις πρώτες ομάδες:
«Θεωρώ ότι η εξέλιξη δεν ήταν ανάλογη με τογ ταλέντο των ποδοσφαιριστών. Στερηθήκαμε κάποια πράγματα που οι παλιότεροι τα μάθαιναν στις αλάνες. Σήμερα βλέπω ποδοσφαιριστές των ακαδημιών, ακόμα και σε ηλικία 8-9 ετών, προσπαθούν να κάνουν τακτικές, να παίξουν με 1-2 επαφές, ενώ παλιότερα οι παίκτες στις αλάνες, έπαιρναν τη μπάλα από την άμυνα και τελείωναν την επίθεση. Αυτό έδινε μία πτυχή του ταλέντου, την προσωπικότητα, τις τεχνικές ικανότητες. Σήμερα έχει βελτιωθεί η προπόνηση αλλά παλιότερα οι παίκτες ήταν πιο σκληραγωγημένοι, πιο δυνατοί. Σήμερα ίσως και λόγω κουλτούρας είναι λίγο πιο μαλθακά τα παιδιά, ίσως και λόγω και λόγω νοοτροπίας».

Για τις διαφορές σε σχέση με τον παλιότερο τρόπο προπόνησης των ακαδημιών:
«Υπάρχουν τμήματα κατά ηλικίες τα οποία μπορούν να δουλεύουν 2-3 φορές την εβδομάδα και να παίξουν το Σάββατο. Αυτές οι 2-3 φορές που μπορεί να είναι 4,5 ώρες την εβδομάδα, δε μπορούν να αντικαταστήσουν τα παλιότερα χρόνια, που μετά το σχολείο τα παιδιά έπαιζαν στις αλάνες και γυρνούσαν βράδυ. Σήμερα, η προπονητική δίνει χρόνους επιβάρυνσης, διαλειμμάτων κι έτσι χάνουμε το ατομικό στοιχείο».

Για την αύξηση των τραυματισμών:
«Το ότι έχουν αυξηθεί οι τραυματισμοί έχει να κάνει με πολλά. Σημαντικό κομμάτι είναι η δύναμη που παλιότερα δε δίναμε τόσο πολύ σημασία, όπως τώρα, στο σώμα. Κι εγώ έχω σηκώσει εκείνη τη σιδερένια πάρα χωρίς να έχω πάθει τίποτα. Βλέπω ότι υπάρχει μία διστακτικότητα και προτιμάμε από το κάτι, το καθόλου. Αυτό είναι πρόβλημα για μένα. Νομίζω ότι όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιστήμονες του χώρου, θα πρέπει να ασχοληθούν και με αυτό. Σε σχέση με την Ευρώπη, υστερούμε πολύ στη δύναμη. Τραυματισμοί βγαίνουν ίσως επειδή προσέχουμε παραπάνω από όσο πρέπει, σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν οδηγός το σώμα. Σήμερα πολλές φορές, μπορεί και να καταπιέσουμε έναν αθλητή να κάνει κάτι που δε μπορεί. Έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο, τα γήπεδα. Παλιότερα υπήρχαν τα ξερά γήπεδα. Δε θα ξεχάσω ότι κάποια στιγμή στην προπονητική, συμβούλευαν ότι έπρεπε να γίνει προπόνηση στο ξερό για να αναπτύσσεται καλύτερα η ταχυδύναμη. Έχουν διαφοροποιηθεί πολλά πράγματα».

Comments

Trending